Ahad, 11 Julai 2010

Apa tujuan tolong orang?

Salam kasih sayang buat sahabat semua

Demam bola sudahpun berlalu,banyak perkara luarbiasa yang berlaku sepanjang piala dunia.
Banyak juga motivasi yang kita dapat daripada piala dunia.Pasukan yang hebat di atas kertas tidak semestinya akan menjadi juara.

Ok pada hari ini saya ingin kongsikan tentang satu perbuatan yang mulia iaitu tolong orang.
Ada hadis nabi yang menyetakan bahawa seseorang yang jalan dan terjumpa duri di tengah jalan makan dia mengalihkannya itu adalah sedekah.Cuba kita bayangkan hanya dengan sedikit pertolongan kita mendapat pahala sedekah.

Sebenarnya semua orang mampu menolong antara satu sama lain,kerana hidup kita didunia ini saling berkaitan.Si miskin perlukan yang kaya dan yang kaya perlukan si miskin.
Contohnya jika semua orang kaya siapakah yang akan menjadi pengutip sampah?pengutip botol dotepi jalan dan juga pembantu rumah?

Allah s.w.t Maha Adil kerana menjadikan kita saling berkait antara satu sama lain.Persoalan disini ialah ada segolongan daripada kita menggunakan pertolongan untuk keuntungan diri sendiri.Contohnya sahabat kita yang menggunakan teknik memberi pertolongan dengan menjual ubatan yang mahal harganya dan berkaitan pula dengan MLM.Du mulutnya mengatakan mahu membantu kita yang sakit tapi dalam hati hanya mahukan keuntungan dan mata ganjaran. Disini wujudlah perasaan tidak ikhlas,bukan kerana ingin membantu tapi inginkan keuntungan daripada pertolongan.

Saya sarankan kita bersihkan hati,jika anda seorang penjual ubat atau apa sahaja dengan alasan memberikan pertolongan ikhlaskan hati anda.Landaskan apa sahaja yang anda buat dengan TAQWA insyaallah anda akan berjaya dunia dan akhirat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan