Isnin, 12 Mac 2012

blok dalam kehidupan

Asalamualaikum sahabat semua

Syukur pada Mu Ya Allah diatas nikmat iman dan kekuatan untuk bernafas di saat ini. Malam yang sepi sering kali kita biarkan dengan lena yang panjang sedangkan para kekasihNya menjadikan malam sebagai pentas untuk mereka beraksi bagi menyatakan cinta yang membara di dalam hati.

Kehidupan hari ini kita sama-sama harapkan agar ianya menjadi yang terbaik dari semalam kerana itulah target kita sebagai seorang yang beriman kepada Allah s.w.t. Jika hidup kita di dunia ini tidak ada matlamat maka perjalanan hidup kita ini seperti kapal yang tiada kapten.

Pernah tak sahabat-sahabat semua terfikir ada beberapa perkara yang kita nak sangat tetapi sangat susah untuk kita capai dan gapai apatah lagi memeluknya. Perkara seperti ini saya perhatikan sudah sekian lama, apa yang saya dapat simpulkan ialah setiap penghalang ataupun blok bagi kita mencapai sesuatu perkara ada kaitannya dengan dosa.

Mungkin ada diantara kita yang menyatakan ini adalah mustahil, tetapi saya ada hujahnya iaitu ilmu tidak akan dapat masuk ke dalam hati yang kotor, begitu juga dengan matlamat kita tidak akan dapat capai sekiranya hati kita masih kotor khususnya dengan sifat yang negatif seperti hasad dengki, riak takabur dan sebagainya.

Untuk memastikan segala yang kita rancang berjalan dengan lancar pastikan kita dalam keadaan bersih zahir dan batin insyaallah segalanya dalam genggaman.

1 ulasan: