Jumaat, 1 Jun 2012

ego manusia yang membara

asalamualaikum sahabat ku semua

alhamdulillah Allah s.w.t masih lagi memberi kepada kita peluang untuk bertemu di medan maya ini, walaupun kewujudan medan ini adalah berpunca daripada manusia yang tidak beriman kepada Allah s.w.t akan tetapi tidak salah jika kita menggunakan medan ini untuk saling nasihat menasihati.

sifat manusia yang sangat ganas dan sering mengganas dalam diri seorang manusia adalah sifat ego, mungkin ego ini adalah salah satu bahasa inggeris yang telah diserapkan ke dalam bahasa melayu. jika kita merujuk pula kepada bahasa arab ego ini lebih kepada tinggi diri, tidak mahu kalah dan tidak boleh langsung di usik. benar atau tidak sifat ini ada pada manusia dan sering mengganas dalam diri manusia? jawapannya adalah benar.

mana manusia yang sanggup menerima cacian dan makian?mana manusia yang sanggup memakai kereta kancil walaupun bergelar jutawan?mana manusia yang boleh merendahkan diri dihadapan ibu dan ayahnya walaupun dia bergelar professor?mana manusia yang sanggup mengupah seorang anak kecil untuk membaling batu kepadanya semata-mata mahu menguji api kemarahannya?

inilah satu sikap manusia yang jika tidak dididik dan diasuh dengan taat kepada Allah s.w.t akan memakan diri manusia itu sendiri.setiaphari kita berperang dengan segala perintah Allah s.w.t kepada kita. siapa diantara anda yang sangat menanti masuknya waktu solat? yang ada rasa seperti ini hanya para nabi, para rasul, para sahabat, para walinya dan juga orang-orang yang benar-benar beriman.alangkah malu kita kepada Allah s.w.t jika kita menghadapNya dengan perasaan ego yang sangat tebal. wallahualam

1 ulasan: